mobile search

Foto: pexels.com

For høj fart skyld i halvdelen af dødsulykker

Knap 1.000 mennesker er blevet dræbt i trafikken i perioden 2011-2015 – primært på grund af for høj fart. Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik sammen med 85 kommuner fokus på farten de næste uger.


Selv små hastighedsoverskridelser kan have afgørende betydning for, om man mister livet eller bliver alvorligt skadet i en trafikulykke. Vejdirektoratets undersøgelser af ulykkerne i trafikken viser samtidig, at for høj fart er hovedårsag til de knap 1.000 trafikdrab og mere end 9.500 alvorlige personskader, der er sket i perioden 2011-2015.


Læs også om stigningen i trafikdrab i 2016

 

Mange liv kan reddes hvert eneste år


- Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af mennesker, der kommer til skade eller mister livet. Hvis flere overholder fartgrænserne eller sænker farten, når vejen svinger eller vejret er dårligt, så kunne mange menneskeliv reddes hvert år, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.


Sammen med 85 kommuner sætter Rådet for Sikker Trafik derfor fokus på farten fra 3. april og tre uger frem. Det sker bl.a. ved at lade personer, der har haft en fartulykke tæt inde på livet, tale direkte til bilisterne via radiospot i hele landet.


Vidste du, at mange kører for stærkt, når det regner eller er tåget?

 

Landsdækkende fartkontrol på vej


Kampagnen får fra politiets side opbakning med en landsdækkende fartkontrol fra 18. april til 23. april. Den skal dels fange fartsynderne, dels minde alle på vejene om at overholde hastighedsbegrænsningerne.


- Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis folk havde overholdt fartgrænserne eller kørt efter forholdene. Hastighed er et vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken, fortæller Erik Terp Jensen, der er chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.


Vidste du, at tre ud af fire dødsulykker med varebil skyldes for høj fart?

 

Sådan undgår du at køre for stærkt


Du mindsker risikoen for hastighedsoverskridelser ved at have konstant opmærksomhed på hastigheden, når du sidder bag rattet. Men du kan også benytte din gulpladebils indbyggede førerassistance-systemer for at gøre det nemmere for dig selv.  


Varebilerne fra Ford er bl.a. som standard udstyret med justérbar fartpilot, der gør, at du selv kan indstille hastighedsbegrænsningen. Du indstiller den aktive fartpilot til en bestemt hastighed, som så fastholdes, indtil du bremser eller accelererer.

 


Ved hjælp af knapperne på rattet justerer du hastigheden under kørslen, mens du via den justérbare hastighedsbegrænsning holder farten inden for en forindstillet grænse, som du selv vælger.


Læs mere om førerassistance-systemer, der redder liv i trafikken

 

Læs også om intelligent fartbegrænsning fra Ford

 

Gør sikker kørsel til et aktiv for dit firma


En tredje mulighed er at arbejde systematisk med sikker kørsel i firmaet. Her kan I f.eks. formulere en trafiksikkerhedspolitik, afholde køretekniske kurser og opstille måltal for medarbejdernes kørsel, så I sammen begrænser risikoen for ulykker – og samtidig sparer på udgifterne til brændstof.


Læs mere om trafikpolitik i firmaet


Opdateret 20. april 2017

Har du tips og tricks til varebiler, du gerne vil dele ud af? Måske har du en god historie, som fortjener at blive læst af andre varebilsbrugere? Eller har du andre forslag til Gulpladen.dk, ris eller ros? Så tøv ikke med at kontakte os enten på eller tlf.nr. + 45 3152 7549