mobile search

Hvordan kan du parkere, når du har et handicapparkeringskort? Bliv klogere på dine muligheder

Foto: herlev.dk

Her er reglerne for handicapparkering

Få hurtigt overblik over dine muligheder for parkering, når du har en funktionsnedsættelse og fx kører i handicapbil.  

 

Mennesker med funktionsnedsættelse kan efter ansøgning få udstedt et særligt parkeringskort, der giver ret til parkering på handicap- eller invalidepladser. Det betyder, at der gælder særlige regler for parkeringen.

 

Sådan ansøger du om parkeringskort

 

Man kan få udstedt et personligt handicapparkeringskort, hvis man har nedsat funktionsevne og kort gangdistance. Du kan derfor få udstedt parkeringskortet, hvis du:

 

- Er godkendt til køb af handicapbil med støtte fra kommunen

 

Læs mere om støtte til handicapbil

 

- Er godkendt til at deltage i den individuelle handicapkørsel for svært bevægelseshæmmede, som er etableret som fritidskørsel

 

- Har en varig funktionsnedsættelse og stærkt reduceret gangdistance, som i høj grad vanskeliggør evnen til at færdes, muligheden ofr at opnå eller fastholde arbejde, samt muligheden for at gennemføre en uddannelse.

 

Ansøgning om parkeringskort sker til Danske Handicaporganisationers Borgerservice via et særligt ansøgningsskema, som du finder her:

 

Ansøg om parkeringskort

 

Ansøgningsskemaet skal udfyldes af dig selv, din læge samt evt. hospitalslæge og sendes sammen med et foto. Derefter tager Danske Handicaporganisationers Borgerservice stilling til den.

 

Parkeringskortet koster 425 kr. (2016) og gælder i op til 10 år over hele EU og det meste af resten af verden.

 

Sådan kan du parkere med handicapparkeringskort

 

Et handicapparkeringskort giver adgang til parkering på handicapparkeringspladser, der er markeret med kørestolssymbolet. Derudover giver det adgang til udvidet parkeringstid på mange andre pladser samt mindre betaling for parkering på offentlige veje og gader.

 

Når du parkerer, er det vigtigt, at kortet placeres synligt i forruden, så man udefra tydeligt kan se serienummer samt start- og slutdato. Derudover gælder følgende regler:

 

- Du må parkere 15 minutter på steder, hvor alene af- og pålæsning er tilladt, steder med parkeringsforbud, samt gågader, hvis det fremgår at ærindekørsel er tilladt.

 

- Du må ikke parkere på steder, hvor der er standsningsforbud.

 

- Du kan parkere i op til 1 time på steder, hvor der ellers må parkeres 15 eller 30 minutter.

 

- Du har ubegrænset parkering på steder, hvor 1, 2 eller 3 timers parkering er tilladt – med mindre der på skiltet med handicapsymbolet er angivet en tidsbegrænsning. Er der angivet en tidsbegrænsning, skal du følge den og huske at indstille din p-skive.

 

Læs mere om reglerne for p-skiver

 

- Du har ubegrænset parkering på steder med billetautomat (parkometer og parkomat), hvis man ved ankomsten betaler for det maksimalt tilladte tidsrum, der gælder for personer uden parkeringskort.

 

- Hvis der ikke er en ledig handicapplads, eller pladsen er optaget, kan du parkere på en anden offentlig p-plads efter ovenstående regler.

 

Endelig er der en lang række byer, som har gratis handicapparkering for mennesker med handicapparkeringskort – hvis du vel at mærke husker at indstille p-skiven. Det gælder København, Frederiksberg, Hillerød, Lyngby-Taarbæk, Gudhjem, Næstved, Odense, Svendborg, Sønderborg, Kolding, Esbjerg, Fredericia, Vejle, Aarhus, Randers, Silkeborg, Helsingør, Horsens, Aalborg og Skagen.

 

Se en oversigt over handicappladser i København

 

Se også dine parkeringsmuligheder i Aarhus

 

Parkerer du derimod på privat vej eller i private områder (det kan fx være foran et indkøbscenter), er det reglerne på de sorte p-skilte, der gælder. Det kan fx betyde, at der gælder samme regler i forhold til tidsbegrænsning og betaling for alle, uanset om man har handicapparkeringskort eller ej.

 

Læs hele bekendtgørelsen om handicapparkering

 

Brug de seneste førerassistance-systemer i din handicapbil

 

Du kan mindske risikoen for buler og ridser i forbindelse med parkering ved at bruge din handicapbils førerassistance-systemer til at guide bilen sikkert på plads. 


Ford har f.eks. udviklet et bakkamera, hvor du på et lille felt i bakspejlet kan følge med i, hvad der sker omkring bagenden.

 

Derudover har Ford udviklet aktiv parkeringshjælp, som gør det enklere at manøvrere bilen sikkert på plads, når du skal parallelparkere eller parkere i en opmærket parkeringsbås.


Læs mere om alle Fords teknologier og førerassistance-systemer

 

Lagt online 10. oktober 2016

Har du tips og tricks til varebiler, du gerne vil dele ud af? Måske har du en god historie, som fortjener at blive læst af andre varebilsbrugere? Eller har du andre forslag til Gulpladen.dk, ris eller ros? Så tøv ikke med at kontakte os enten på eller tlf.nr. + 45 3152 7549