mobile search

autotec varebils belysning

Foto: autotec.dk

Godt arbejdsmiljø starter med god belysning

Har du vejen som arbejdsplads, er lyset på taget af varebilen helt afgørende for sikkerheden i løbet af arbejdsdagen. Alligevel er det et sted, mange vælger at spare, og det kan blive dyrt i længden.


Der er fra myndighedernes side fokus på sikkerheden, når det drejer sig om arbejdsmiljøet for professionelle, der har vejen som arbejdsplads. Blandt tiltagene for at øge sikkerheden de seneste år er fordoblingen af bødetaksterne for fartovertrædelser ved vejarbejder, ligesom der stilles høje krav til den udvendige indretning af arbejdsbilerne med blink og lys.

Læs mere om fordobling af fartbøder ved vejarbejder

Ikke desto mindre oplever man hos Autotec, der er blandt Danmarks førende specialleverandører af advarsels- og udrykningsløsninger til myndigheder og vejservicevirksomheder, at mange fravælger lys i ordentlig kvalitet, når de investerer i nye biler.

Læs også om foliering, der udnytter reklamepotentialet på din varebil


Lysbesparelser bliver hurtigt meget dyre

 

Erling Vedel, der er indehaver af Autotec og siden 1980’erne har arbejdet i autobranchen med bl.a. lys- og lydløsninger til specialkøretøjer, fortæller om udviklingen:

 

- Når du arbejder på vejen, er lyset alfa og omega, fordi et ordentligt lys på taget sikrer, at du bliver set på afstand 360 grader rundt, og det mindsker risikoen betragteligt for påkørsler. Vi ser imidlertid, at mange entreprenører vælger at spare på lyset for at holde udgifterne nede. Men det kan altså hurtigt blive en dyr besparelse, hvis en medarbejder eller bilen bliver påkørt.

 

- Vi gør derfor meget ud af at rådgive kunderne om reglerne og de krav, der stilles til lyset, afhængigt af hvilken arbejdssituation bilen skal bruges i. Det gør jo en stor forskel for sikkerheden, om du arbejder på motorvejen eller en stille villavej i et parcelhuskvarter. Vi ser desværre generelt mange eksempler på løsninger, der ikke indfrier kravene, når vi selv er ude at køre. Det kan man bl.a. se ved, at lysstyrkerne ikke er høje nok, fordi lygternes lave kvalitet gør, at lysstyrken falder over tid, fortsætter han.

 

Hold dig opdateret på regler og krav

 

Erling Vedel anbefaler derudover alle, der dagligt arbejder på det danske vejnet, at holde sig opdateret på kravene fra både Vejdirektoratet, Arbejdstilsynet og Branchearbejdsmiljørådene. I dag er det fx obligatorisk, at alle der har vejen som arbejdsplads skal på kurser, men der sker løbende ændringer, så det gælder om at være på forkant:

 

- I forhold til sikkerhedsrisikoen ved at arbejde på vejene er det en beskeden investering at bruge lidt tid på at holde sig ajour med de krav og regler, der er gældende, understreger Erling Vedel til slut.

 

Læs mere om vejen som arbejdsplads hos brancheorganisationen SIKRE VEJE

 

Læs også om danske bilister, der drøner igennem regn og tåge

 

Lagt online 21. februar 2017

Har du tips og tricks til varebiler, du gerne vil dele ud af? Måske har du en god historie, som fortjener at blive læst af andre varebilsbrugere? Eller har du andre forslag til Gulpladen.dk, ris eller ros? Så tøv ikke med at kontakte os enten på eller tlf.nr. + 45 3152 7549