mobile search

Foto: Ford Motor Company

Danske bilister ser frem til selvkørende biler

Selvkørende biler vil ifølge en undersøgelse fra Vejdirektoratet få en ud af fire til at bruge bilen mere. Det skyldes især udsigterne til at nå udhvilet frem til destinationen og slippe for at parkere selv.


Hvordan ser danske bilister på den nært forestående fremtid med helt selvkørende biler i trafikken? Det har Vejdirektoratet fået Wilkes til at undersøge, og resultatet viser, at hver fjerde faktisk forventer at køre mere, når de selvkørende biler bliver en realitet.


Læs også om, hvordan selvkørende biler vil påvirke frem tidens trafik

 

Selvkørende biler øger mobiliteten


- En af de gevinster, som vi forventer ved de selvkørende biler, er øget mobilitet i samfundet. Børn, handicappede og andre folk uden kørekort vil kunne transportere sig. Men denne undersøgelse viser, at også de, der allerede i dag kan køre bil, ser mange fordele ved at kunne lade bilen køre selv, forklarer Andreas Egense, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.


Undersøgelsen, der er lavet blandt 3.000 danskere, viser samtidig, hvad det især er ved de selvkørende biler, der hitter: På førstepladsen ligger således muligheden at komme udhvilet frem til destinationen, mens andenpladsen indtages af muligheden for at undgå selv at skulle parkere. Det er der henholdsvis 38 og 35 pct., der ser frem til.


Derudover angiver 34 pct., at de glæder sig til at kunne bruge tiden på andre aktiviteter end at sidde bag rattet, mens 31 pct. ser frem til at ikke at skulle forholde sig til andre trafikanter. 30 pct. forventer desuden, at de selvkørende biler vil gøre det muligt at køre, når man har indtaget medicin eller alhokol, mens blot 12 pct. forventer at kunne komme hurtigere frem.


Læs også om kørestolen, der kommer af sig selv, når du kalder på den

 

Så lang tid skal vi vente på selvkørende biler


Men hvor lang tid kommer der så til at gå, før vi kan forvente at se de første selvkørende biler? Ifølge Ford ikke særligt længe, for herfra er det ambitionen at kunne lancere de første fuldautomatiske modeller uden hverken rat, bremse eller gaspedal allerede i 2021.


Ford har i over 10 år arbejdet med udvikling og test af førerløse biler ud fra et fast mål om, at bilerne skal udvikles til alle typer mennesker. Og virksomheden samarbejder lige nu med fire forskellige opstartsvirksomheder inden for udvikling af førerløse køretøjer.


- Vi har den strategiske fordel på grund af vores evne til at kombinere software og sensorteknik med sofistikeret ingeniørarbejde, som er nødvendigt for at fremstille køretøjer af høj kvalitet. Det er det, der skal til for at gøre førerløse biler til virkelighed for millioner af mennesker rundt om i hele verden, fortæller Raj Nair, der er Executive Vice President i Global Product Development hos Ford Motor Company.


Læs også om Vejdirektoratets forsøg med selvkørende biler i Danmark


Opdateret 20. april 2017 

Har du tips og tricks til varebiler, du gerne vil dele ud af? Måske har du en god historie, som fortjener at blive læst af andre varebilsbrugere? Eller har du andre forslag til Gulpladen.dk, ris eller ros? Så tøv ikke med at kontakte os enten på eller tlf.nr. + 45 3152 7549